Vi övar
i Mattliden
onsdagar 18:30


Esbo Sångkör övar i Mattlidens skola (åk 7-9), Mattliden 1, 02230 Esbo, onsdagar kl. 18:30 - 21. Våra övningar sker i Esbo Arbis regi.

Vi tar gärna emot nya sångare. Tidigare körerfarenhet är inte nödvändig. Om du är en hyfsad sångare till husbehov och ivrigt lär dig nya saker - då passar du säkert in i vårt glada gäng! Kontakta körens dirigent Barbro Smeds om du är intresserad av att pröva på.

 

12.01.2022

Vårterminen inleds onsdag 18.1

 

Vi tar gärna emot nya sångare. Tidigare körerfarenhet är inte nödvändig. Om du är en hyfsad sångare till husbehov och ivrigt lär dig nya saker - då passar du säkert in i vårt glada gäng! 

Kontakta körens dirigent Barbro Smeds om du är intresserad av att pröva på.

 

ÄLDRE NYHETER

 

 

God jul 
& gott nytt år!

 

Esbo Lucia medverkade i Esbo Sångkörs och GSP Klangs gemensamma julkonsert
i Olars 14.12.2022.

 

Julkonsert
med GSP Klang 
och Esbo Lucia

Onsdagen den 14 december klockan 19 ger vi vår traditionella julkonsert, den här gången i Olarin kirkko (den större av de två kyrksalarna i Olars), där vi har glädjen att dela scenen med både manskören GSP Klang och Esbo Lucia med tärnor. Fritt inträde, programblad 15 €, frivillig luciainsamling vid utgången.

 

 

 

 

Jubileumsresa
med konsert
i Tallinn 

 

Esbo Sångkör har firat sitt 130-årsjubileum i liten skala längs med året, och nu kulminerar festligheterna i en konsertresa till Tallinn. Titta in om du råkar befinna dig söder om pölen, och tipsa vänner och bekanta!

 

Espoo Sångkör is a Swedish-speaking mixed choir from Espoo, Finland. In 2022, we celebrate our 130th anniversary by giving a Christmas concert in Tallinn.
Conductor: Barbro Smeds
Piano: Mauriz Brunell.

 

Allhelgonasång i Grankulla kyrka

 

Kom och fira allhelgona med oss! Esbo Sångkör sjunger i högmässan
i Grankulla kyrka
lördag 05.11 2022 klockan 12.

 

 

 

 

Aktiv jubileumshöst med sikte på Tallinn


Kören fyller 130 år i år och firar det här mellanjubileet så smått under hela året. Höjdpunkten blir
en konsertresa till Tallinn
i början av december.

Julkonsert här hemma
blir det den 14 december
i Olarin kirkko. 
 

Närmare detaljer om våra kommande evenemang hittar du här.

 

17.09.2022

 

 

 

 

Afton vid Esboån
Konsert i sommarkvällen 7.6.2022

Tisdagen den 7.6 ger vi tillsammans med Esbo Spelmanslag en konsert i Esbo domkyrka inom ramen för Esbo hembygdsförenings evenemang Afton vid Esboån. Konserten börjar klockan 19.30.

 

 

Så hittar du till Mattliden - köranvisningar.

 

Nu ljusnar det - vårterminen inleds 9.2

Onsdagen den 9 februari börjar vi öva igen och ladda upp för vårsäsongens viktigaste programpunkter, den gemensamma vårkonserten med Kammarkören Idun den 24 april och deltagandet i den stora finlandssvenska sång- och musikfesten i Helsingfors 9-12 juni.

01.02.2022

Sången pausad igen

På grund av coronan har körens julpaus förlängts och varar så länge restriktionerna hindrar oss från att öva. Vi hoppas trots allt kunna genomföra vårsäsongens viktigaste programpunkter, den gemensamma vårkonserten med Kammarkören Idun den 24 april och deltagandet i den stora finlandssvenska sång- och musikfesten i Helsingfors 9-12 juni.

21.01.2022

 

Julkonsert i Alberga kyrka 15.12

Onsdagen den 15 december klockan 19 ger vi en julkonsert i Alberga kyrka tillsammans med gästande Esbo Spelmanslag. Kören leds av Karin Pedersen och spelmännen av Pekka Pentikäinen.

Adress: Grindbergsgatan 2, 02650 Esbo
Fritt inträde, programblad 15 €. Gärna Mobilepay eller kortbetalning.

I enlighet med regionförvaltningsverkets riktlinjer förutsätter vi giltigt covid-intyg av publiken, och användning av munskydd är önskvärt.

Hjärtligt välkomna!

 

Konsert i svenska veckan

Under rubriken "Sången som bär oss" ger vi en konsert med körsång och allsång i svenska veckan. Esbo Sångkör sjunger under ledning av Karin Pedersen och ackompanjeras av Mauriz Brunell på piano.
Lagstads hembygdsgård, Gamla Lagstadsvägen 4, Esbo centrum.
Onsdag 3.11.2021 klockan 19.00.
Inträde 10 euro, gärna kortbetalning eller Mobilepay.
12.10.2021


 


Konsertresa till Jakobstad 

Esbo Sångkör reser norröver i början av oktober på vänlig inbjudan av Sångens Vänner i Jakobstad. Körerna ger en gemensam konsert lördagen den 9.10 klockan 17 i Sursik skola. Kom med och fira att man äntligen kan träffas igen i sångens tecken!
05.10.2021

 


13.09.2021

 

Höst med mycket program

Den 4 september återupptog vi med stor iver körlivet igen efter den långa coronapausen. Vi tjuvstartade säsongen med övning, tonbildning och kräftkalas på mysiga Margreteberg, och den 8 september inleddes Arbisterminen i Mattliden. Nu är siktet ställt på en konsertresa till Jakobstad i oktober, svenska veckan-konsert i november och julkonsert i december. Se närmare under Evenemang, och följ oss på Facebook!

 


19.05.2021

Siktet inställt på en livlig höst

Den påtvingade vårpausen har övergått i sommarpaus, och nu ställer vi siktet på ett digert höstprogram, som vi hoppas att coronaomständigheterna låter oss genomföra. Höstterminen i Arbis' regi inleds onsdagen den 8 september klockan 18:30 i Mattlidens skolcentrum. Se våra planerade konserter under Evenemang.


26.05.2021

Om körliv i coronatider
i Vi i Esbo

Esbo Sångkör blev ombedd att delta i Esbo kulturförenings tidning Vi i Esbo
och berätta om vårt coronaår. Tidningen har precis utkommit och delas ut till svensk- och tvåspråkiga hushåll i Esbo.

Läs hela artikeln här.

 

 

 

 

 

 


Äldre nyheter


Körlivet alltjämt pausat

På grund av coronaläget är vårens övningar inställda. Höstterminen inleds den 8 september.

 

 

 

Julpaus - konserten inställd

På grund av coronaläget i regionen har vi med sorg i hjärtat tvingats ställa in såväl alla övningar som vår julkonsert i Alberga kyrka den 16 december. Vi hoppas kunna återuppta övningarna efter årsskiftet, med siktet ställt på en gemensam vårkonsert med Kammarkören Idun i Mattlidens gymnasium söndagen den 25 april. Vi önskar alla våra fans en glad och fridfull jul - trots allt! - och ett gott slut på detta märkliga år.

 

Körsång och allsång i Grankulla:
Länge leve livet!

 

 

Under strikta försiktighetsåtgärder och med gott om svängrum i Nya Paviljongen i Grankulla siktar vi på att fira livet och svenska veckan med en allsångskonsert tisdagen den 3 november kl. 18:30.
Körsång varvas med allsång i en knapp timme utan paus. Kören leds av Barbro Smeds och ackompanjeras av Mauriz Brunell på piano.
Biljetter à 10 euro säljs vid ingången, kontant eller kortbetalning.  
Adress: Västra skolstigen 3, Grankulla.
Vi följer givetvis myndigheternas anvisningar gällande coronaviruset och är beredda att fullfölja eventuella förändringar även med kort varsel. Publikmängden är begränsad i salen. Vi rekommenderar användning av ansiktsskydd.
Varmt välkomna!

https://www.facebook.com/events/678638532774311/

 

Dags att ta ton igen

 

 

Snart tar vi oss ton igen! Vi inleder höstterminen under rigorösa säkerhetsåtgärder onsdagen den 9 september. Vi har fått en ny, större övningslokal och flyttar nu från Lagstads skola till Mattlidens skolcentrum, där vi får öva i skolans auditorium. Om allt går väl firar vi svenska veckan med en allsångskonsert i Nya Paviljongen i Grankulla tisdag 3.11, och julkonsert blir det onsdag 16.12 i Alberga kyrka. Gilla eller följ vår Facebooksida för att få närmare info längre fram!
30.08.2020 (Bild: Pixabay)
 

Coronapausen övergick i sommarpaus
- men inte utan en glad sångarträff!

11.06.2020
Tillsammans igen! I försommarsolens sken avslutade vi den tre månader långa coronapausen med en "balkongkonsert" för invånarna i Folkhälsanhuset i Hagalund den 10 juni. Det var härligt att få träffas igen och sjunga tillsammans en gång innan den mer naturliga sommarpausen tar vid. Nu ser vi med tillförsikt fram emot höstterminen i en ny och rymligare övningslokal i Mattlidens skola.

 

Paus i verksamheten

31.03.2020

På grund av coronaläget håller Esbo Sångkör paus i sina övningar tills vidare, och den planerade vårkonserten 26.4 är givetvis inställd.Så fort det blir möjligt försöker vi arrangera en ersättande sammankomst i någon form. Följ oss på Facebook för att få uppdateringar! facebook.com/esbosangkor/

 

 

Foto: Peter Blom

 

Hälsningar från julkonserten
Kvällen före självständighetsdagen stod Esbo Sångkör värd för en välbesökt dubbelkonsert i Esbo domkyrka tillsammans med vänkören Nordsjö Sångkör. Esbokören leddes som vanligt av Barbro Smeds och Nordsjökören av Jessica Lång. Mauriz Brunell bidrog med ackompanjemang på piano och orgel. Ett varmt tack till alla deltagare och funktionärer, och inte minst till vår härliga publik - det är ert stöd som sporrar oss till att ständigt jobba på att utveckla vår klang och vårt kunnande! Se och hör glimtar från konserten på Facebook (ingen inloggning behövs):

Foton

Video: Julen är här

Video: Jouluhymni 

 

 

 

 

Se och hör oss på Yle Arenan! 

Esbo Sångkör har fått äran att bidra med lite bakgrundsmaterial för ett avsnitt av Yle Fems aktualitetsprogram Spotlight som handlar om mediesituationen i Svenskfinland. Nu finns programmet på Yle Arenan https://arenan.yle.fi/1-4587429 (kan också ses utomlands), och i tv sänds det tisdag 5.2.2019 kl. 19:00 på Yle Teema Fem, med repris onsdag 6.2 kl. 11:30 och lördag 9.2 kl. 10:30.

På dessa ställen i programmet syns och/eller hörs vi: 

00'19 - 01'05 

05'48 - 06'22 

27'28 - slut (28'28)

(Foto: Skärmdump från Arenan)

 

Det här är vi

Foto: Matti Valve


Esbo Sångkör är en av Finlands äldsta blandade körer och har med undantag för korta uppehåll under krigsåren fungerat aktivt ända sedan grundandet år 1892. Idag har vi ca 30 aktiva sångare. Vi hör till Finlands Svenska Körförbund (FSK), och fungerar i samarbete med Esbo Arbis.

Körföreningens ändamål är att verka för sång- och musiklivets utveckling i Esbo genom att upprätthålla sångkör på orten och anordna körövningar, körläger, fester och konserter. I hemstaden Esbo håller kören årligen traditionella vår- och julkonserter, besöker ålderdomshem med körsång och allsång, deltar i av staden arrangerade kulturjippon och anordnar t.ex. musikfester med körsång, buffé och dans.

Esbo Sångkör har deltagit i otaliga finlandssvenska körevenemang runt om i landet, bl.a. Finlands Svenska Sång- och Musikförbunds (FSSMF) sång- och musikfest som senast ordnades år 2016 i Karleby. Sångfesten ordnas vart femte år, och nästa gång blir det i Helsingfors år 2021. Vi har företagit konsertresor i närområdet, såsom Åland, Norden och Estland, och ibland också längre ut i världen. I maj 2010 deltog vi som första finländska kör i den internationella körfestivalen på Bornholm i Danmark, och i oktober 2012 deltog vi i en internationell körfestival i Toscana i Italien. I april 2018 besökte vi vår franska vänkör JaCool Chœur nära Montpellier och gav två konserter tillsammans med dem. Hösten 2019 planerar vi att delta i en körfestival i Europa, möjligen i Prag eller i Lissabon.

Vi har alltid haft ett aktivt samarbete med andra körer, också på hemmaplan. Under de senaste åren har vi haft gemensamma uppträdanden och glada sångarsitsar med t.ex. Ecoro, Gillekören, Nordsjö Sångkör, Furorna och Kyrkslätts Manskör. 

Esbo Sångkörs regelbundna övningar ingår i Esbo Arbis kursverksamhet. Ekonomiskt stöd har föreningen under årens lopp fått från Esbo stads kulturförvaltning, Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Aktiastiftelsen i Esbo-Grankulla, Svenska folkskolans vänner, Anna och Karl Eklunds stiftelse, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Oskar Öflunds stiftelse och William Thurings stiftelse. Vi är mycket tacksamma för alla bidrag som möjliggör körens fortsatta verksamhet.